OPINIÓ | Niça ja és part d’una rutina

Passarà. Cada cop més. El neguit posterior a la notícia de l’atemptat a Niça ha estat menys intens que el que vam viure després de la matança de Brussel·les; bastant menys inesperat que el que ens van provocar els atacs a París. I veure les imatges horribles gairebé no ens regira l’estómac. Niça ja és part d’una rutina. La successió d’atemptats terroristes a Europa ens ha immunitzat. Els atemptats no ens sorprenen.

Avui són seixanta persones mortes. Se’n parla fins i tot de 70. I un centenar de ferits. I no ha calgut res més que un camió, com milers que circulen per les nostres carreteres. Qualsevol eina pot ser una arma. Diuen a la tele que la policia francesa està esgotada, que el govern d’Hollande no pot garantir la seguretat. Què han de fer? Com es garanteix la seguretat quan qualsevol cosa o persona, per innocent que sembli, pot perpetrar una matança?

Caldrà que comptem moltes desenes de morts més.  I ho assumirem amb normalitat, sense esglai. La prova és que aquesta nit, quan he mirat Twitter en assabentar-me dels fets, la majoria de tuits eren un acudit. Alguns intencionats i d’altres no, que era més greu. De fet, desenes són xifres que ja no ens importen. De fet, mentre tot es concentri a França i esquitxi lleugerament Bèlgica, tampoc no ens preocupa. Que no ens toqui a nosaltres. Que tot ens quedi al més lluny possible. Si és a Turquia o Tunísia, molt millor. I encara millor si és a l’Iraq, que al final tot el merder ve d’allà.

No ens importa gaire que passi cada cop més, ja ho hem assumit. Ens preocuparà només quan passi cada cop més a prop. Niça no està tan lluny com París, però continua sent França, que està marcada amb una creu. Que tot es quedi allà, i no anirem de vacances a Eurodisney. I mirarem els vídeos horribles de morts. I sumarem morts per desenes. Potser per centenars. I ens lamentarem. Però cada cop menys. Fins que l’amenaça ens toqui l’esquena amb els dits. Fins que posem noms nostres a les desenes.

Anuncis