OPINIÓ | Traiem les dades a passejar

Avui és el dia de treure dels calaixos els estudis sindicals per fer palesa la desigualtat entre homes i dones. Per dir que no hi ha dret i que la societat patriarcal té una estructura discriminatòria envers les dones que fa difícil avançar en el camí cap a la igualtat. I sí, és cert.

La desigualtat té concrecions molt clares, com ara 7.000 € menys de sou cada any, de mitjana, respecte al sou mitjà dels homes; o 250.000 reduccions de jornada, davant les 10.400 dels homes el mateix any. O que les dones haguem de pagar més que els homes pel mateix producte. Tenim les dades i aquests dies les traiem a passejar de la manera més bel·ligerant possible. En forma de gràfics indignants.

Salaris homes i dones

Els gràfics ens acontenten. I si són de color rosa i blau, molt millor. Que quedi ben visible que les dones menys. Sempre. Menys sou, menys oportunitats, menys poder a les empreses i a les institucions. O més, sempre que sigui dolent. Més atur, més jornades parcials, més estudis superiors que no serveixen de res.

Picar pedra té resultats. Avui aquestes dades no ens sorprenen. Som perfectament conscients que les dones vivim en situació de desigualtat. El que no sabem és què en podem fer, de les xifres. Com canviem les coses. I si les empreses haguessin de fer pública la seva bretxa salarial? Detectar els lloc on es concreta aquest 24% de diferència seria la manera més fàcil de corregir el percentatge. Treure les dades a passejar és el primer pas, però ja és hora de fer el segon, no?

Anuncis