L’hora de decidir, amb empat o sense

El 27S la classe política catalana va desafiar un país sencer. Va plantejar un repte històric a tots aquells que l’havien exigit feia temps i a tots aquells que resaven perquè no arribés el moment de ser desafiats, els que volien evitar decidir sobre una qüestió transcendental que afectava el seu pensament polític, la seva visió de la societat i fins i tot els seus sentiments. Setmanes, mesos, d’un país en tensió, de converses polítiques en llocs i amb interlocutors impensats abans, de nervis, d’incertesa, de la gent del carrer assumint la responsabilitat que el país i la política els exigia.

I 4.130.196 persones, gairebé el 75% del cens, van tenir la valentia de decidir en el moment que se’ls va demanar. Molts ho tenien claríssim, però molts van haver de fer un esforç gegantí per deixar les pors a un costat i prendre part d’un moment crucial, en el sentit que ho fessin. I ho van fer sols, perquè el vot és personal i intransferible i perquè el context feia difícil el consens fins i tot en els grups més reduïts, com la família, els amics o els companys de feina.

La candidatura de Junts pel sí (amb la promesa de Mas com a president) va guanyar de manera insuficient i ha costat, però ha plantejat als socis que necessita totes les concessions que està disposada a fer. La CUP havia d’acceptar-ho o rebutjar-ho. Havia de prende una decisió equiparable a la que van prendre més de quatre milions de votants del 27S. Amb els mateixos nervis, la mateixa tensió i la mateixa responsabilitat que ells. Gent com la meva mare, com molts amics que van entendre que era l’hora de decidir, estiguessin preparats o no. I la CUP, en canvi, ha estat incapaç de fer-ho.

Sigui per un sorprenent empat aritmètic que frega els límits de l’esoterisme, sigui pels mecanismes del partit per prendre decicions, sigui per la por que se’ls pugui retreure un mínim incompliment de les seves promeses electorals, la CUP ha fallat. Al final, la classe política mai està a l’altura de la gent que els vota.

Anuncis