Als indecisos

Estimat català que encara no tens clar qui votaràs el 27S,

Tens la clau de les properes eleccions i determinaràs el futur de la nostra societat (la catalana, l’espanyola, l’europea) a curt i a llarg termini. És una gran responsabilitat i també una pressió difícil de suportar. Ho sé perquè jo he format part dels indecisos en gairebé totes les eleccions que recordo i en veure els resultats sempre he tingut la sensació que l’havia cagat. Que havia fallat. I que havia d’esperar quatre anys més per intentar fer-ho millor.

Aquest cop tinc el meu vot decidit des de fa uns mesos. Per això vull donar-te uns consells que m’han servit per adoptar una posició ferma davant d’un repte ciutadà i polític sense precedents.

1. Decideix sense por. No tinguis por que ens facin fora de la Unió Europea o no puguem pagar pensions, perquè res d’això no passarà; ni tinguis por de defensar negociacions i reformes que molts ja creiem esgotades; i, sobretot, no tinguis por de fer el ridícul ballant ‘Don’t stop me now’, perquè deixar-se endur bojament per la música és saníssim.

2. Decideix, que aquest cop és més fàcil. No deixis de formar part d’una decisió transcendental que t’afectarà ho vulguis o no. No caiguis en la trampa dels que miren cap a una altra banda fent veure que aquí no passa res. El 27S votarem si volem ser un país independent. I, sí, hi ha moltíssimes coses que no sabem com seran, però tenim l’oportunitat de decidir nosaltres mateixos com seran, l’opció de començar de zero i desterrar tots els vicis que no ens agraden del sistema que tenim ara. O votarem que aquest sistema ja ens està bé. Que no tenim pressa per canviar-lo. I, sí, ens donaran una mica (bastant) pel cul, però potser això voldrà dir que en realitat sí som una regió més d’Espanya i que les decisions que es prenen per nosaltres (a Madrid i a Brussel·les) no són tan dolentes com alguns les veiem.

3. Escolta tothom. La carta de Felipe González i la de Junts pel sí, els arguments dels independentistes i els dels unionistes. Ets el consumidor que tota marca vol, deixa que et presentin el seu producte i tria quin vols endur-te a casa. Ara bé, recorda que les amenaces no són arguments i valora l’esforç dels que aprofundeixen en els motius per convèncer.

4. Mira sota la superfície. En política, i més en campanya, s’estila molt el postureo. Per decidir i estar convençut cal mirar sota aquesta capa de declaracions impactants i provocacions demagògiques. Que diguin que els catalans som uns nazis encén els ànims però tothom sap que no és veritat. Que parlin d’aventures, de trencaments o d’inhabilitacions és polèmic però és només una guerra mediàtica. La guerra de veritat és la de les lleis i els contenciosos, la de les negociacions per pactar una ruta Madrid-Hong Kong o Barcelona-Hong Kong, la d’invertir en el corredor Mediterrani, la de determinar les regles del joc en fiscalitat i redistribució de la riquesa, la de posar en valor la cultura.

5. Si tot això no et serveix, l’estratègia és descartar. Fes una llista amb els partits que es presenten i ves eliminant, cadascun té una o diverses raons per merèixer o no merèixer el teu vot. Però sàpigues que en les lectures que es faran dels resultats el ‘no’ no tindrà matisos.

Estimat indecís, sigui com sigui, participa. Tens la clau del nostre futur.

Anuncis