Alertes terroristes als xats de Whatsapp

Des de l’atac a la seu de Charlie Hebdo a París el gener passat, l’alerta terrorista a casa nostra està al nivell 4 en una escala de 5. Qualsevol precaució és poca i com vénen dies de festa, aglomeracions i molt moviment de passatgers en transports de tot tipus hi ha més policia al carrer. Ho diuen els mitjans, però les alertes van arribar primer, i continuen, a través dels xats de Whatsapp. Provinents de fonts 100% fiables i també d’amics d’amics que tenen un cosí que té un amic que és policia que li ha dit que hi ha una amenaça de bomba a Barcelona i Madrid.

Si el risc d’atac és més elevat o menys i quins perills concrets ens amenacen ho saben les autoritats policials, com ha de ser. És la seva feina investigar més enllà del que la ciutadania pot saber i protegir-la en cas que sigui necessari. El que em plantejo és fins on ha de saber la ciutadania i quines han de ser les seves fonts. L’amic de l’amic que té un cosí que és policia i escriu “amenaça de bomba” al Whatsapp segurament no.

L’alerta d’un suposat atemptat terrorista imminent em va arribar al matí, primer d’una font no directa que considero fiable i després d’una de directa que va servir per corroborar que es tractava d’un reforç de la seguretat. Perquè és obvi que si algú planeja atemptar probablement ho farà en un lloc i en un moment en què afecti un elevant nombre de gent. És a dir, màxima precaució. Com els conductors que se submergeixen aquests dies en operacions d’anada i tornada a les carreteres, però en forma d’evitar grans aglomeracions en transports i centres comercials i mantenir els ulls oberts davant comportaments estranys.

Com ens afecta aquesta alerta? La majoria no podem evitar el transport públic per anar a treballar i és il·lògic viatjar-hi amb una por constant i controlant les bosses de persones que ens semblen sospitoses per prejudicis de diferenta mena. La majoria haurem rebut missatges alarmants i és il·lògic prendre’s tot el que s’hi diu al peu de la lletra. Ahir a l’estació de Sants hi havia més policia que la setmana passada i és il·lògic que ho difongui com si això fos un senyal inequívol que hi ha una amenaça de bomba.

De qui ens hem de refiar? Sovint els mitjans són els responsables (noteu l’ús de responsables) d’alertar sobre els fets i collar les autoritats perquè informin de realitats que són d’interès de tots, però en aquest cas han fet una feina de contenció. D’aturar un alarmisme innecessari explicant la lògica de reforçar la seguretat davant de les vacances de Setmana Santa. I no hi ha més. I si hi ha més potser no ens cal saber-ho, perquè segurament les informacions fora del seu context d’investigació policial només són rumors i psicosi. Rumors i psicosi que circulen molt fàcilment per Whatsapp i que en una societat tan connectada com la nostra hem d’aprendre a controlar. Els rols dels mitjans, de les xarxes socials i de les persones com a fonts d’informació estan canviant. És molt positiu que tothom tingui un paper actiu en la comunicació social, però això també implica una responsabilitat de cadascú amb la resta de la societat.

Anuncis