Primera vegada al Camp Nou. Violència gratuïta

El Camp Nou impressiona. Veure jugar el Barça, també. Moltes de les coses que envolten el futbol són lamentables. La violència. Al davant dels meus ulls, al costat d’un pare amb dos nens i de joves que realment creuen en els valors de l’esport. La violència gratuïta i covard.

BARCELONA _ Operatiu anar al Camp Nou. Abriga’t, que passaràs fred. Si portes aigua et treuran el tap. Porta un entrepà perquè el partit és a l’hora de sopar. Avui ets algú que et deixa un carnet. On tens els seients? Entrem per aquí. Això és una llotja privada. Un ‘tribunero’ és… Aquest vídeo ho explica. Els aficionats de l’altre equip venen dues hores abans del partit, estan separats i marxen una hora després. Què?!

20.15h. Cap al camp! Amb l’entrepà a la mà i patates fregides a una bossa, enfilem cap al Camp Nou per un carrer Arizala ple de gent. Al davant, uns seguidors del PSG canten una versió de ‘Flower of Scotland’. Arribem a una cantonada on hi ha dos furgons de la Brigada Mòbil i un bar ple de gent a la porta. Canten ‘lo, lo, lo’ i fan la botifarra als aficionats francesos, als quals la policia ha fet canviar de vorera. Ens obrim pas sota els braços i els dits aixecats i entre algun crit de ‘moros de mierda’. Penso ‘que idiotes, això no cal…’ Fan certa por, la veritat.

20.25h. Abans d’entrar un noi jove que s’està quiet al costat d’un arbre repeteix: “Li sobra un carnet?“. S’adreça sobretot a senyors, més aviat grans, d’aquells amb cara de barcelonista de tota la vida. Desconec si aquest mètode funciona per accedir al camp, però si ho fa serà que sí.

20.30h. Ostres, estic al Camp Nou! A més, bastant a prop. Des d’aquí veig força bé els nens que es preparen per moure la lona amb el logo de la Champions. Sona el Cant del Barça, però ningú canta (jo sí). No m’ho esperava, especialment després de veure el partit de rugby Escòcia – Nova Zelanda a Murrayfield, on l’autèntic ‘Flower of Scotland’ eriçava els cabells.

20.45h. Comença la festa! Amb una aigua sense tap a les mans. I m’estalvio la crònica del partit perquè amb prou feines entenia els ‘uis’ i ‘ais’ dels espectadors. El gol de Neymar em va impressionar molt, això sí. I també un senyor de Tarragona que teníem al darrera, que traduïa al català els noms de jugadors i àrbitres, els posava malnoms i cridava bastant més del compte, com si Luis Enrique estigués esperant les seves indicacions des de l’altra banda del camp. “Jo l’altre dia cantava ‘perico que vuela, perico a la cazuela’ i no crec que per això m’hagin de fer fora del camp. No és un insult, és el que pensa tothom“, feia broma. Quina gràcia.

22.30h. Hem guanyat! I torna a sonar l’himne mentre la gent desfila cap a la sortida. Hi ha policia a la sortida i la travessera de les Corts plena de gent. Creuem un parc i baixem per Emèrita Augusta cap a l’avinguda Madrid. Just al davant quatre nois francesos i uns que, amb la cara mig tapada, s’hi acosten. “Tienes hora?“. Tres no els fan cas, però un s’atura. I comencen a pegar-li. S’hi torna, i van a cops i patades cap a unes motos aparcades. Dos dels francesos corren carrer avall. Perdo de vista els dos que han anat amunt. Però un torna i ho sé perquè m’ha agafat del coll, suposo que per evitar caure. El persegueix un dels atacants, que torna de seguida cap a dalt amagant el que sembla una navalla.

Això sempre passa“, em diuen. Però no surt enlloc. Avui la notícia sí ha sortit a la premsa aquí i allà. Hi ha interès després de la mort de l’aficionat del Deportivo de la Corunya fa només uns dies. Però tot fa pensar que aviat s’esvairà aquesta preocupació transitòria per la violència que envolta el món del futbol.

I passa “cada setmana“, m’insisteixen. Cada setmana. Però molta gent, incloses algunes de les persones que haurien posar les mesures per acabar amb aquesta violència, no en tenim ni idea.

Anuncis