Emma Watson inspira Mariano Rajoy

Estic convençuda que Emma Watson ha fet reaccionar Mariano Rajoy. Alguns del seu propi partit ja li havien dit al president del Govern espanyol que aquella reforma de la llei de l’avortament que volia aprovar Gallardón no estava gaire ben parida. Clar, el recent ex ministre en devia tenir ben poca idea, de parir.

El tema l’estem arrossegant des del desembre. Aleshores vam conèixer les brillants idees del titular de Justícia, els supòsits que recolliria la norma per permetre les dones interrompre l’embaràs; no cal entrar en detalls, el resum és regressió absoluta. Nou mesos després (meravelloses coincidències!) ha estat Rajoy qui per fi ha interromput aquest projecte de retrocés a temps indesitjables.

I és que aquest matí Rajoy ha vist les coses clares. Ansiós per descobrir detalls dels rodatges de les pel·lis de Harry Potter, ha parat atenció als deu minuts de discurs de Watson com a ambaixadora de bona voluntat de l’ONU Dones. La jove, de 24 anys, ha il·luminat el president pronunciant amb humilitat i nerviosisme frases com: “Crec que és just que em paguin el mateix que als meus companys homes. Crec que és just que pugui prendre decisions sobre el meu propi cos (aplaudiments). Crec que és just que hi hagi dones que, en representació meva, estiguin involucrades en les polítiques i les decisions que afectaran la meva vida”. “Calla, que no hem preguntat prou dones!”, deu haver pensat Rajoy. I ha fet marxa enrere amb la llei de l’avortament, malgrat que és una tècnica que no sempre funciona.

Emma Watson ha fet un discurs madur i valent defensant les nenes i dones de tot el món: les nenes que no tenen accés a l’educació; les que, nenes i dones, es veuen forçades a casar-se; i les dones que tenen un salari fins a un 20% inferior  per la mateixa feina, com passa a Catalunya, segons dades de l’Idescat. Però també ha defensat els homes, sobretot els que ha anomenat “feministes involuntaris”, aquells que assumeixen amb normalitat, com ha de ser, la igualtat de sexes. Aquells que, com tal vegada el Rajoy que avui ha obert els ulls, contribueixen als valors que vol promoure la campanya #heforshe.

El president espanyol entendrà que tinguem cert recel a l’hora de creure que la seva decisió ha estat madura i valenta. El Govern del PP manté la intenció de reformar la llei perquè les menors d’edat necessitin el permís dels pares per avortar i prepara un Pla de Protecció de la Família que fa més por que una pedregada. Tot i això, i malgrat que Rajoy no s’hagi convertit al feminisme, ni involuntari ni molt menys voluntari, celebro que la seva decisió hagi apartat del ministeri de Justícia una persona que té un greu problema amb el fet que prenguin decisions les persones qualificades per fer-ho.

Anuncis